CHIHUAHUA

A chihuahuák parányi kutyák hatalmas egyénisséggel megáldva. Hűségesek, szenvedélyesek és bátrak. Személyiségük messze meghaladja a test korlátait. A chihuahua roppant módon ragaszkodik a családhoz. Teljesen komolyan veszi fő feladatát: az imádott gazda megvédelmezését minden bajtól. Tökéletes öleb, édes, bújós, hízelkedős. Nem kell neki sok hely, azonban rengeteg szeretetre van szüksége. Rendkívül eszesek és végtelenül odaadóak. Egy 1,5 kg-os chihuahua az életét is feláldozná a gazdája védelmében. Olyan aprók, hogy könnyű őket magunkkal vinni ha utazunk és az ápolásuk is egyszerű. Imádnak szerepelni, a figyelem középpontjában lenni, gazdájuk gyakran csinosan fel is öltözteti őket. A chihuahua népszerűsége egyáltalán nem újkeletű, a fajta eredete számos misztikus elemet tartalmaz, ezért egyesek az istenek kutyájaként emlegetik.

Története:

A fajta kialakulása körül nincs teljes egyetértés. Egyesek szerint ez a kutya az azték birodalomból származik. TechichiA világ szinte minden pontján találhatunk csivava szerű kutya ábrázolásokat. A Mexikóban feltárt ősi templom festmények alapján egyes szakértők az egyetlen bennszülött amerikai kutyafajtának tartják. A régészek a romok között megtalálták az apró chihuahuák csontvázait, ezért gondolják, hogy ezt a fajtát a mexikói indiánok tenyésztették ki. Ám már az aztékokat megelőző tolték kultúrának is megvolt a maga nagy szemű kultikus kutyája, amelyet techichi-nek hívtak. Azt tartották róluk, hogy ők kalauzolják a lelkeket az alvilágon keresztül, ezért temetéskor feláldozták és gazdájukkal együtt a sírba helyezték őket. Amikor az aztékok átvették a hatalmat, ok is folytatták ezt a rítust.

Más történészek szerint viszont ez a fajta a Földközi tenger mellékéről származik. A Málta szigetén élő kicsiny kutyák határozottan csivava szerűek, ezek az ölebek hamar kedvelté váltak Európában, és a festményeken is megjelentek. A sixtusi kápolnában látható Boticelli festmény egy korai chihuahuát örökít meg. A kép 1482-ben vagyis jóval Colombus amerikai felfedező útja előtt készült.

A fajta múltja a XVI. és XIX. század között elég homályos . A szakértok azonban abban egyetértenek, hogy az 1850-es években Közép Mexikó Chihuahua államában fedezték fel újra, a nevét is innen kapta.

Külseje:

A csivavát nem lehet más fajtákkal összetéveszteni. A kutyusok tömege 0,5 és 3 kg közötti, tehát egy kézben is kényelmesen hordozható. A csivavák szőre kétféle lehet. A rövidszőrű típus bundája tömött és igen rövid, míg a hosszú szőrűeké hullámos és különösen a füleknél, valamint a nyakon elég hosszú. A feketétől a fehérig sokféle színváltozat létezik, de bármelyiket is választjuk az ápolással nem lesz sok gondunk. A fejforma nagyon fontos a fajtajelleg szempontjából. A fej típusosan alma formájú, az orr és az agykoponya derékszöget alkot. Ilyen az igazi csivavafej.

Amikor a kutya ember kötelék igazán szoros a csivava meghalni is kész gazdájáért. Imádja a gazdit, szinte ragadnak hozzánk, sehová sem mehetünk nélkülük. Ha a fürdőszobába megyünk, előre kitalálják szándékunkat és rohannak megelőzve minket, nehogy otthagyjuk őket valahol. Ha egyedül maradnak akkor búskomorak lesznek, úgyhogy inkább vigyük őket magunkkal. A chihuahua igazi öleb, ám ez ne tévesszen meg bennünket, kemény és szívós kiskutyák. A standart szerint izmosnak és tömörnek kell lenniük. A rendeltetésük szerint mindenhová követniük kell a gazdát, ezért ilyen fáradhatatlanok. A vérmérsékletük olyan, mint egy terrieré, igen hevesen tudnak viselkedni. Otthon valóságos királyként illetve királynőként viselkednek. Ha túlzottan keményen bánunk velük, akkor esetleg visszatámadhatnak, ezért gyakori, hogy a csivavák megharapják a gyerekeket. A gyerekek sokszor túl durvák a kutyákkal, túl agresszívan játszanak velük. A chihuahuák finom bánásmódot igényelnek mind testileg, mind lelkileg. A chihuahua bizalmatlan fajta, időbe telik míg megbarátkozik az idegenekkel, sokszor félelem nélkül megtámadnak nagyobb kutyákat is, ezért legyünk óvatosak ha sétálni indulunk vele, a chihuahua ugyanis bátor ám de nem legyőzhetetlen.

A chihuahua igen hosszú életű kutya. Egyáltalán nem ritka a 18, sőt a 20 évig élő példány sem. A kölykei is igen ellenállóak. Csak akkor jelentkeznek problémák, amikor a tenyésztők igen-igen apró példányokat akarnak létrehozni. A 2-3 kg-os kiskutyákkal azonban általában semmi baj nem szokott lenni.

Csivava kölykök:

A kölykök egyetlen tenyéren elférnek. A világ legapróbb kiskutyái gyengéd és különleges bánásmódot igényelnek. Mindent alaposan át kell gondolnunk mielőtt magunkhoz vennénk őket. Rendszerint 14-16 hetes koruk körül kezdjük el tanításukat, mert akkor még olyan fiatalok, hogy nem jelentkeznek a szokásos viselkedésbeli problémák. Mulatságosnak tűnik, de kiválóan teljesítenek az engedelmességi gyakorlatokban. Sokan el sem hinnék, hogy az aprócska csivavák mennyire tehetségesek az ül, fekszik, marad, hozzám gyakorlatokban. Fékezhetetlen természetüknek csak úgy tudunk gátat szabni, hogy már fiatal korban elkezdjük összeszoktatni a gyerekekkel és az idegenekkel. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy ez egy nagyon pici kutyuska, akivel nem lehet durván játszani, kergetőzni, mert könnyen megsérülhet. Ha játszani akarnak vele sokkal jobb, ha felveszik, megölelik, puszit adnak neki a kutyus ezt nagyon szereti és örülni fog neki.

Mivel a csivavának kicsi a hólyagja nem bírja sokáig visszatartani. Ha egész nap nem vagyunk otthon, vagy sokat dolgozunk, jobb ha kialakítunk a lakásban neki egy sarkot, almot ahol elvégezheti a dolgát. A célnak kiválóan megfelel a kereskedésben kapható „lepedő” kutya WC.

Amikor elhatározzuk, hogy csivavát fogunk tartani elsődleges szempont a biztonság kérdése. Jusson eszünkbe ez a kutya egész életén át olyan marad, mint egy 2 éves gyermek. Ha veszünk egy chihuahuát legyünk rá felkészülve, hogy hamarosan 2 sőt 3 lesz belőle. Az emberek nem tudják eggyel beérni többet szeretnének, így legalább a kutya sem unatkozik egyedül otthon.

Amikor elkezdjük a kölyök szocializálódását legjobban tesszük ha mindenhová magunkkal visszük. Kis méretük és vékony bundájuk miatt érzékenyek a hidegre, ha szeles, hűvös időben sétálunk vele, öltöztessük fel.

Az állatorvosok szerint a chihuahuák halálát gyakran nagyobb kutyák okozzák. Sajnos sokszor előfordul, hogy megharapják őket. Ilyenkor, még ha nem is látunk sebet a bőrén, meg kell röntgenezni az állatot, a bőrük ugyanis elég rugalmas, nehezen sérül, ettől függetlenül súlyos izomsérülések történhetnek, amit a gazda nem vesz észre. A másik gyakori probléma a térdkalácsficam. Ez azt jelenti, hogy a térdkalács ki tud mozdulni az izületi árokból. Ha bár az állomány mindegy a fele érintett ebben a tekintetben, csak minden harmadik, negyedik jut el odáig, hogy esetleg műtéti beavatkozásra lenne szüksége. A térdvizsgálatot még a kutya tulajdonosa is elvégezheti. Hajlítsuk be, majd nyújtsuk ki az állat térdét, ha ilyenkor a térdizületnél egy kis pattanást érzünk, az azt jelenti, hogy a térdkalács kiugrott, majd visszapattant a helyére. Azokon az állatokon akik sántítanak is, mindenképpen érdemes műtétet végezni. Szerencsére a beavatkozás teljes gyógyulást szokott hozni.

Nagyon fontos, hogy a chihuahua kölyköt mindig időben etessük meg, mert sok kiskutyával (nem csak a chihuahuával) előfordult már, hogy nem evett időben és leesett a vércukorszintje. Ha ezt nem veszik észre és nem adnak a kis állatnak tömény cukoroldatot ( ilyenkor szőlőcukrot kell egy kevés vízben feloldani, vagy mézzel etetni ), akkor sajnos belehal.

Sok csivavának van egy lágy pont a feje tetején, ez egy kis nyílás a koponyafalon, amelynek a sérülése végzetes is lehet. A chihuahua koponyája rendkívül domború, előfordulhat náluk az un. nyílt kutacs. A kutacs az a vonal, ahol a koponyacsontok összenőnek. A kisbabák koponyáján jól ismerjük az efféle kutacsokat, ezért kell olyan nagyon vigyázni a kisbabák és a chihuahuák fejére. A szemükkel hasonló gondok adódhatnak, mint a többi törpe termetű fajtánál, a fogaik és a fogínyük ápolásához pedig száraz és nedves táplálékra is szükségük van. Adjunk bátran a chihuahuánknak párolt zöldségeket, répalevet, gyümölcsöt és ásványvizet, ez a hosszú élet titka, de ha egy jó hírű kutyatápcég termékét választjuk, szinte biztosan nem lesz vele problémánk. Az is fontos, hogy ügyeljünk a kutya testsúlyára, ne hagyjuk elhízni. Ha a csivava kissé elnehezedik változtassunk az étel mennyiségén, illetve fajtáján. Általában véve nagyon szívós, egészséges kutyusok, igazán nem jellemző, hogy túl sok mozgásszervi vagy idegrendszeri problémájuk volna. A chihuahua nagyszerű családtag és ráadásul az utazóknak is eszményi társ. A világ legkisebb kutyája hatalmas személyiség igen apró, ugyanakkor strapabíró csomagolásban.